Skip to content
  • Jobbsøker
    • Ledige stillinger
    • Registrer din CV
    • Søknadsprosessen
  • Kunde
    • Rekruttering
    • Bemanning
    • Internasjonal arbeidskraft
  • Om oss
  • Aktuelt
QP
  • Jobbsøker
    • Ledige stillinger
    • Registrer din CV
    • Søknadsprosessen
  • Kunde
    • Rekruttering
    • Bemanning
    • Internasjonal arbeidskraft
  • Om oss
  • Aktuelt
  • Login
  • Logg inn

Internasjonalisering i Agder

Agder står overfor betydelige utfordringer når det gjelder rekruttering av kvalifisert arbeidskraft for å opprettholde vekst og konkurranseevne.

Behov for kompetent personell

Agder ønsker å være en attraktiv og konkurransedyktig region for både innbyggere og næringsliv. Global konkurranse, teknologisk utvikling og det grønne skiftet skaper nye utfordringer for bedriftene, og for å opprettholde vekst og stabilitet må de ha tilgang på kompetent arbeidskraft.

Ved inngangen til 2025 oppgir 74 % av norske bedriftsledere i ManpowerGroup sin undersøkelse at det er vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft, en økning fra 69 % i 2024. 44 % av bedriftene planlegger å øke bemanningen, mens 17 % skal redusere antall ansatte. Norge har en netto forventet bemanningsvekst på 27 %, med høyest vekst innen IT, Industri & produksjon og Transport og logistikk.

Foto: Gjermund Nesland, Daglig leder i Qualified Professionals International.

Mange står utenfor arbeidslivet

Selv om noe av behovet kan løses ved å aktivere flere som står utenfor arbeidslivet, vil det ikke være tilstrekkelig. I dag er rundt 45 000 personer i Agder verken i arbeid eller utdanning, som tilsvarer 23,4 % av befolkningen mellom 20 og 66 år. Selv om økt satsing på aktiviseringstiltak kan hjelpe, vil dette ikke dekke bedriftenes behov for spesialisert kompetanse.

Internasjonal rekruttering – en nødvendighet

For å dekke behovet for kvalifisert arbeidskraft er det avgjørende å rekruttere fra utlandet. Agder er en internasjonalt anerkjent region innen offshore boreteknologi, prosessindustri, maritim industri og produksjon. I tillegg vokser nye næringer frem, som havvind, batteriproduksjon, datasentre, hydrogenindustri og bioøkonomi.

Flere bedrifter innen disse industriene er allerede avhengige av utenlandsk arbeidskraft for å kunne drifte sine operasjoner, både innen yrker som krever høyere utdanning og for fagarbeidere med yrkesfaglig bakgrunn. Behovet for spesialisert arbeidskraft vil øke i årene fremover, og tilgangen på norske kandidater er begrenset.

Helsesektoren står også overfor store utfordringer. Allerede i 2019 manglet Norge 5 500 sykepleiere, og Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at dette tallet kan øke til 30 000 innen 2040. Det utdannes ikke nok helsepersonell til å dekke behovet, noe som gjør at rekruttering fra utlandet er helt nødvendig.

For å sikre vekst, konkurranseevne og velfungerende offentlige tjenester må Agder styrke sin internasjonale tiltrekningskraft og rekruttere mer arbeidskraft fra utlandet.

Utfordringer og løsninger

number10

Tiltrekke nok arbeidskraft

Agder må fremstå som en attraktiv region for internasjonale arbeidstakere, både gjennom interessante jobbmuligheter og gode tilretteleggingsprosesser. Arbeidsgivere og lokale myndigheter bør samarbeide for å forbedre onboarding både på arbeidsplassen og i bostedskommunen, slik at utenlandske arbeidstakere opplever trygghet før de flytter. Nettsiden www.southwestnorway.com er et nytt tiltak som markedsfører Agder og Rogaland som en attraktiv landsdel for arbeid og studier.

Språk kan være en barriere. Selv om det er viktig å legge til rette for norskopplæring, vil flere bedrifter måtte vurdere engelsk som arbeidsspråk eller innføre en tospråklig modell. En fleksibel språkløsning kan bidra til at flere utenlandske arbeidstakere velger å bosette seg i Agder.

Et annet viktig aspekt er jobbmuligheter for medfølgende partner. Mange kvalifiserte kandidater vegrer seg for å flytte dersom deres partner ikke finner relevant arbeid. Et mer koordinert samarbeid mellom bedrifter og offentlige aktører i forkant av flytting kan bidra til å løse dette problemet. Agder har også flere etablerte nærings- og kunnskapsklynger, som kan spille en viktig rolle i å utvikle strategier og tilrettelegge for internasjonal rekruttering og kompetanseutvikling.

number11

Sørge for at arbeidstakerne blir værende

RECRUIT-studien fra Agdering og NORCE viser at 55 % av arbeidstakere med lav regional tilhørighet forlater Agder innen fire år. De viktigste årsakene er jobbmuligheter, familiens velvære, boligsituasjon og utfordringer med å etablere sosiale nettverk og delta i fritidsaktiviteter.

Mange som har flyttet til Agder har hatt med seg en partner som opplever å ikke få jobb. Mange av disse har høy utdanning og kompetanse. Når partneren forblir arbeidsledig over lengre tid, kan det føre til manglende trivsel, redusert økonomisk stabilitet og til slutt at familien flytter. Bedrifter og lokalsamfunn må samarbeide for å skape bedre jobb- og integreringsmuligheter for medfølgende partnere.

Sosial integrering er også avgjørende. Mange internasjonale arbeidstakere føler seg delvis isolert fordi de ikke blir inkludert i lokale sosiale nettverk. Enkle tiltak, som sosiale arrangementer og aktiviteter, kan bidra til å skape et større samhold mellom tilflyttere og lokalbefolkningen.

Veien videre

For å være en attraktiv og konkurransedyktig region er Agder helt avhengig av internasjonal arbeidskraft, og for å lykkes med internasjonal rekruttering må Agder styrke sin profil som en attraktiv region.

Dette innebærer:

  • Bedre profilering og markedsføring av Agder som arbeidsregion, både nasjonalt og internasjonalt.
  • Samarbeid mellom offentlige og private aktører for å:
    • forbedre rekruttering, onboarding og integrering av både internasjonale arbeidstakere og deres partnere.
    • jobbe aktivt for at partnerne også får jobb.
  • Tilrettelegge for internasjonale arbeidsmiljøer og økt aksept for engelsk som arbeidsspråk i offentlige etater og næringslivet.
  • Styrking av sosiale nettverk for tilflyttere, slik at de føler seg inkludert i lokalsamfunnet. Her må hver enkelt av oss være med på å ta et ansvar i det daglige.

Gjennom en mer målrettet innsats kan Agder bli en enda mer attraktiv og konkurransedyktig region for både norske og internasjonale arbeidstakere og deres arbeidsgivere.

Ta kontakt med meg om du lurer på noe!

Gjermund Nesland
Partner / CEO QP International
411 04 815 E-mail LinkedIn

Relevante artikler

Vi har åpnet kontor i Vennesla

For å komme tettere på næringslivet og møte den økende etterspørselen etter kompetanse i regionen, har vi nå åpnet kontor i Vennesla.

Les mer

Ny leder? Tenk helhet.

QP er et av Sørlandets fremste fagmiljøer for lederrekruttering. Kompetanse, metodikk og oppfølging er i særklasse, og optimaliseres fortløpende.

Les mer

Innoventus valgte QP

Med fersk undertegnet partneravtale er Qualified Professionals klar til å bistå Innoventus Sørs omfangsrike portefølje av oppstartsbedrifter. Et særlig fokus ligger på styrerekruttering.

Les mer

Våre kontorer

Tangen 76
4608 Kristiansand

Revia 3
4700 Vennesla

Tel: 482 73 000
Send e-post

Følg oss på sosiale medier

Mer om Qualified Professionals

Om oss
Samfunnsansvar

© Qualified Professionals - Kode og design Aptum - Personvern og informasjonskapsler